Financial Times Picture frame

Goed omgaan met geld is goud waard

Je wilt natuurlijk het beste voor je kinderen. Niet alleen nu, maar ook later. Dus waak je over hun gezondheid, hun opvoeding en hun opleiding. Uiteraard hoort leren over geldzaken daar ook bij.

Om je te helpen dat op een leuke manier te doen, is er sinds 2010 elk jaar de Week van het geld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen al op jonge leeftijd een goede basis kunnen leggen voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

De Week van het geld organiseert daarom allerlei activiteiten die met geldzaken te maken hebben. Nu de scholen gesloten zijn vanwege het coronavirus, zijn er genoeg leuke dingen die je thuis met je kinderen kunt doen.

Smartphone

Zo kun je hen bijvoorbeeld laten onderzoeken wat hun mobiele telefoon nou echt kost. In zeven opdrachten rekenen ze onder andere uit hoe lang ze moeten sparen van hun zakgeld voordat ze een bepaalde telefoon kunnen kopen. En leren ze welk abonnement voor hen het voordeligste is.

Sparen

Sparen is uiteraard een belangrijk onderdeel van leren omgaan met geld. Maar hoe leer je dat? De Checklist Leren sparen is een goede eerste stap. In de lijst komt onder andere het belang van een spaardoel aan bod. Ook biedt de lijst tips over hoe je sparen leuk kunt maken.

Van Prinsjesdag tot verzekeringen

Maar er is nog veel meer te doen. Zo kun je de Miljoenennotaposter downloaden om ze meer leren over Prinsjesdag en belastingen. Laat je ze kennismaken met verzekeringen, bijvoorbeeld door ze te vragen of ze liever hun huisdier of hun telefoon verzekeren. Of onderzoeken jullie samen wat voor geld-type jouw kind is: een big spender, een geld war-hoofd, een rekenmeester of een spaartopper.

Een overzicht van alle activiteiten vind je op de website van de Week van het geld. Hier kun je tevens de bijbehorende werkbladen downloaden.

Over de Week van het geld

De Week van het geld is in 2010 in het leven geroepen met het doel kinderen te leren omgaan met geld. Medewerkers van onder andere verzekeringsmaatschappijen en banken geven gedurende de themaweek meer dan 5.500 gastlessen en workshops op Nederlandse basisscholen.

De themaweek vindt traditioneel plaats in maart. Omdat de scholen dicht zijn vanwege het coronavirus, heeft de organisatie besloten om op zoek te gaan naar een datum later dit jaar.

Erkend financieel adviseur

Als Erkend adviseurs weten wij als geen ander hoe belangrijk kennis is als je goed met geld wilt kunnen omgaan. Niet voor niets volgen wij jaarlijks verplichte opleidingen en hebben wij alle wettelijke diploma’s. Heb jij een financiële vraag en vind je het prettig als er een specialist met je meekijkt? Neem dan gerust contact met ons op.

« Terug naar overzicht