Financial Times Picture frame

Trouwen: vermogen, schulden en hypotheek

Als je gaat trouwen, heeft dat gevolgen voor je financiële situatie. Dus ook voor je vermogen en je schulden, zoals je hypotheek. De standaard huwelijksvoorwaarden zijn in 2018 veranderd. Wat dat betekent, leggen we uit in dit artikel. Overigens gelden precies dezelfde regels voor stellen die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.

Wie vóór 2018 is getrouwd en geen huwelijksvoorwaarden heeft laten opstellen, is getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van allebei de partners tot de zogenoemde huwelijksgemeenschap behoren. Nu en in de toekomst.

Win je bijvoorbeeld de loterij, dan is de helft van het bedrag voor je partner. Maar wat voor bezittingen geldt, geldt ook voor schulden. Leent jouw wederhelft bijvoorbeeld € 20.000 om een auto te kopen, dan ben jij mede aansprakelijk voor het hele leenbedrag.

Getrouwd na 2017

Ben je na 2017 getrouwd zonder huwelijksvoorwaarden op te stellen? Dan ben je getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Wat dat inhoudt? Alleen het vermogen dat jullie tijdens het huwelijk opbouwen, valt onder de huwelijksgemeenschap. Hadden jullie daarvoor al gemeenschappelijke bezittingen of schulden? Dan vallen die er ook onder.

Je privévermogen, zoals geld op je (spaar)rekening, blijft van jou alleen. Hetzelfde geldt voor een schenking of een erfenis die je krijgt. Wil je dat niet of wil je toch in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan moet je dit door een notaris laten vastleggen.

Gevolgen voor de hypotheek

Voor stellen waarvan één of beide partners al een eigen huis heeft (gehad), hebben de nieuwe regels vaak gevolgen als ze samen een huis kopen. Dat leggen we uit in dit voorbeeld.

Hans heeft in 2012 een huisje gekocht en daarvoor een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 afgesloten. In 2018 heeft hij Marijke leren kennen en in 2020 zijn ze getrouwd. Omdat zijn huis aan de kleine kant is, besluit hij het te verkopen en met zijn geliefde een andere woning te kopen.

Hans verkoopt zijn huis voor € 300.000, samen kopen ze een woning van € 400.000. Hans investeert de overwaarde in het huis. De nieuwe hypotheek bedraagt dus € 300.000. Het huis valt in de huwelijksgemeenschap en is dus voor de helft van hem en voor de helft van zijn vrouw. Maar omdat hij de overwaarde heeft ingebracht, heeft Marijke nu een schuld van € 50.000 bij Hans.

Ingewikkeld

Je ziet dat de nieuwe regels de zaken best ingewikkeld kunnen maken. Zeker bij grote financiële beslissingen is het daarom slim om een expert om advies te vragen. Als Erkend Financieel Adviseur kunnen wij je hierbij helpen. Maak gerust eens een afspraak om te horen wat wij allemaal voor je kunnen betekenen.

« Terug naar overzicht